Biuletyn Informacji Publicznej Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Końskich

Wytyczne w postępowaniu z żywymi rybami

Karp Królewski
Karp Królewski

Tradycyjnie przed Świętami Bożego Narodzenia w punktach sprzedaży pojawiają się żywe karpie. Potrawy z karpia dla wielu są nieodłącznym atrybutem wigilijnego stołu. Należy jednak pamiętać o właściwym obchodzeniu się z żywymi rybami. Sposób ich przetrzymywania, transportu i uśmiercania powinien minimalizować cierpienie. Jest to miarą naszej kultury, zostało także zapisane w przepisach prawa Rzeczpospolitej i może być podstawą do działań administracyjnych, a nawet karnych. Podstawowe zasady postępowania z żywymi rybami zebrano w wytycznych Głównego Lekarza Weterynarii: https://www.wetgiw.gov.pl/main/aktualnosci/Wytyczne-w-postepowaniu-z-zywymi-rybami-bedacymi-przedmiotem-sprzedazy-detalicznej/idn:685